Lorem ipsum dolor amet, modus intellegebat duo dolorum graecis

Follow
  /  Informatii utile   /  Citim povești copiilor sau îi lăsăm la tablete ?

Citim povești copiilor sau îi lăsăm la tablete ?

Un nou studiu desfășurat în U.S. arată un lucru pe care cei mai mulți dintre noi îl știam sau îl intuiam. Și anume că în prima perioada de formare a creierului, până la vârsta de 5 ani înlocuirea expunerii la diferite ecrane (smartphone, tabletă, televizor) cu cititul de povești, ajută substanțial la dezvoltarea creierului.

Imagini provenite de la Reading & Literacy Discovery Center of Cincinnati’s Children’s Hospital arată cum materia albă a creierului din zona ce este responsabilă de învățare, în cazul copiilor cărora li se citesc des povești apare organizată față de cea a copiilor care petrec mai mult de două ore pe zi în fața a diferite ecrane, unde materia albă apare subdezvoltată și slab organizată.

Acest studiu a fost efectuat pe un eșantion de 47 copii cu vârste între 3 și 5 ani ce nu au început încă să meargă la grădiniță.

Materia albă e compusă în cea mai mare parte din prelungirile nervoase (axonii și dentritele) neuronilor care sunt situați în exclusivitate în substanța cenușie. Într-o formulare simplificată, substanța cenușie poate fi privită ca fiind responsabilă de procesarea informației, în timp ce substanța albă asigură transmisia informației.

Din acest motiv, fără un sistem de comunicare bine dezvoltat, viteza de procesare a creierului scade și procesul de învățare suferă.

 

Iar în primii ani de viață, creierul este cu mult mai eficient în procesul de învățare decât perioada următoare, chiar dacă procesul de învățare nu se oprește niciodată.

Numărul de neuroni este maxim în momentul nașterii. În funcție de ce stimuli primește copilul de la părintele care are grija de el – când i se vorbește, când este ținut în brațe, când se iese cu el afară, când i se citește, conexiunile dintre neuroni se întăresc.

 

Cum sa citim copiilor ?

De la naștere să vorbim cu copiii, să răspundem încercărilor lor de a gânguri.

Să le cântăm, mai ales cântece despre ABC.

Lăsați copiii să își folosească imaginația.

Găsiți cărți cu personaje interesante și să nu vă fie frică să jucați diferite roluri cu diferite voci

Lăsați copiii să pună degetul pe poze sau cuvinte și repetați cu ei împreună.

Și ce e mai important – distrați-vă cu ei împreună.

 

Dragostea arătată copiilor, atenția, petrecerea timpului împreună cu cei mici vor ajuta cu siguranță la dezvoltarea lor armonioasă